Ska du ha en tillställning av något slag? Är det dags för bröllop eller kanske en 50-års fest? Är det någon högtid som nalkas, jul eller nyår? Vid alla dessa tillfällen så kommer du med största sannolikhet att vilja bjuda dina gäster på en god bit mat. Chansen är stor att det är många som är inbjudna och då kan det vara lite extra svårt att veta vad man ska bjuda på. Alla har olika smak, kanske finns det vissa födoämnesallergier eller så är gästerna i olika åldrar, vilket gör att maten behöver anpassas efter så många som möjligt. På festdagen kommer du även vilja hinna umgås så mycket som möjligt, därför bör maten vara enkel att förbereda.
På internet finns det mängder med olika recept som du kan dra nytta av när du ska laga mat till många. Du är nämligen inte ensam om problemet att inte veta vad du ska bjuda på. Visst kan den som vill beställa catering för att underlätta, men catering är kostsamt och det kan dessutom vara rätt kul att göra maten på egen hand. Åtminstone om matlagningen blir en fröjd.
Mat som passar till många
Vad är det då för maträtter som är goda, passar många och som kan förberedas? Här nedan har vi satt ihop en liten punktlista med några av de svårslagna favoriterna. Den främsta fördelen här är just att du kan förbereda maten innan. Det betyder att du med fördel kan tillaga den en eller flera dagar innan den ska serveras. Vi har sett till att bara välja rätter som du kan värma upp strax innan servering eller som du kan frysa in och sedan tina på festdagen.
Lasagne – Lasagne är en maträtt som nästan alla tycker om och det bästa är hur mycket du kan variera maträtten. Du kan göra glutenfri lasagne, vegetarisk lasagne, lasagne med lax, kyckling eller köttfärs och även vegansk lasagne. Du kan med fördel göra maten dagen innan. Det blir till och med godare när den får stå och dra. Se bara till att du väntar med osten. Lägg på osten i samband med att du ska värma upp lasagnen inför servering.
Chili – En god, kryddig och mustig chiligryta är svårslaget när det kommer till mat som ska passa många människor. Här kan du välja kött efter egen smak, men vi rekommenderar ändå att du väljer nöt, då detta kött passar bäst ihop med den fylliga såsen. Servera gärna med ris och ett gott, nygräddat bröd.
Smörgåstårta – Det finns få saker som är lika uppskattade i Sverige som en riktigt god smörgåstårta. Vill du att gästerna ska kunna variera så gör flera stycken. En smörgåstårta kan du med fördel förbereda dagen innan för att sedan dekorera på serveringsdagen. Du kan förbereda toppingen i god tid, t.ex. genom att koka ägg dagen innan, se till att räkorna är skalade och klara eller att dillen är hackad – redo att strös på.
Matiga pajer – Vill du ha en enkel maträtt som är god och som du kan förbereda långt i förväg så är det matpajer som du ska satsa på. Här kan du välja mängder med olika fyllningar, t.ex. skinka och ost, broccoli, purjopaj, kycklingpaj eller kanske spenat och fetaost. Degen gör du enkelt på egen hand, men du kan också köpa färdig om så önskas. Gör pajerna klara när du känner för de. De är nämligen mycket enkla att frysa in för att sedan tina och värmas upp innan servering. Värm dock alltid upp pajerna i ugn för att skalet ska förbli krispigt.
Du kan med största sannolikhet kommer på fler förslag. Gillar du inte något av ovanstående kanske en klassisk pastasallad med bröd på sidan kan vara ett alternativ?